Societat

Cap alumne que es va preinscriure a l’FP en el període ordinari es queda sense plaça

En vista d’una situació excepcional, el Departament d’Educació ha portat a terme un increment sense precedents de l’oferta obrint un procés de preinscripció extraordinari al mes de setembre

El Departament d’Educació està oferint als alumnes una atenció personalitzada per acabar-los d’orientar cap a les vacants existents
L’oferta en FP respon a l’equilibri entre la demanda de les persones i les necessitats reals del mercat laboral i dels territoris, clau per a la inserció laboral

Tots els alumnes que en la preinscripció ordinària del mes de maig van sol·licitar una plaça en un cicle formatiu de grau mitjà han pogut accedir a aquesta etapa educativa. Culmina d’aquesta manera el procés extraordinari de preinscripció i matriculació que es va obrir per donar sortida a l’alt increment de demanda d’aquests ensenyaments. A hores d’ara, més de 39.200 persones s’han matriculat en cicles d’FP de grau mitjà.

D’aquesta manera, tothom que es va preinscriure en un cicle formatiu de grau mitjà en el període ordinari podrà accedir a aquests estudis. Cal tenir en compte que en formació professional no és possible garantir el 100% de les places sol·licitades en la primera opció. Per exemple, si en un centre per un determinat tipus d’estudis hi ha 37 sol·licituds i s’han ofert 33 places, l’administració no pot obrir un nou grup per només 4 alumnes, ja que pot haver-hi places disponibles per als mateixos estudis en un altre centre proper. L’increment del nombre de grups es fa tenint en compte que la demanda sigui suficient. L’oferta s’ha d’equilibrar també amb les necessitats del mercat laboral. L’èxit de la inserció d’aquests ensenyaments rau en aquesta adaptació de les places al teixit productiu del territori.

De cara al curs 2022/23, el Departament d’Educació amplia el compromís per tal que l’alumnat que es preinscrigui a un grau mitjà pugui obtenir una plaça en algun dels cicles de la mateixa família professional.

Enguany les preinscripcions a l’FP de grau mitjà s’han incrementat un 23% respecte a l’any anterior. El primer procés de preinscripció va acabar amb 12.611 aspirants que no havien pogut accedir a estudiar la seva opció desitjada. Per això, el departament va crear, de manera excepcional, una convocatòria extraordinària amb 6.152 places noves, sorgides de la creació de grups nous, de l’ampliació de les capacitats i de les vacants existents.

Després d’aquest període extraordinari han quedat 381 places de persones prioritàries que provenen del període ordinari sense accedir a estudiar allò que havien demanat, xifra inferior a la d’anys anteriors. Ara bé, amb el procés d’atenció individualitzat que els està oferint el departament, tots tindran l’oportunitat d’obtenir plaça en un cicle formatiu de grau mitjà.

Actualment, hi ha encara 1.422 vacants en diversos centres per les quals podran optar. D’altra banda, Educació ha concertat amb caràcter extraordinari 5 grups més del cicle formatiu de cures auxiliars d’infermeria en centres concertats als quals l’alumnat podrà accedir amb les mateixes condicions que als centres públics. I també podran accedir a aquests ensenyaments més demanats a través de l’ Institut Obert de Catalunya de manera telemàtica, si no opten per places presencials en altres ensenyaments.

A més a més, properament, en el marc de la col·laboració del conveni signat pel Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament d’Empresa i Treball i el Departament d’Educació, els centres de formació professional del Departament d’Educació posaran a disposició un nombre de certificats de professionalitat que poden donar resposta a unes 1.400 places formatives. És un tipus de formació d’aproximadament 600 hores de durada que facilita una ràpida reincorporació al món laboral.

Pel que fa al grau superior, de les 13.794 persones que havien participat en el procés ordinari de preinscripció i s’havien quedat sense plaça, 595 no tenen plaça en el que havien demanat. Amb aquestes persones també està contactant el Departament d’Educació, que els està oferint una atenció personalitzada per tal d’intentar derivar-les cap alguna de les 1.848 vacants existents avui en dia.

Increment excepcional de la demanda

L’increment de demanda és un fet excepcional que s’ha produït per diferents motius. Un és l’augment del nombre de persones adultes que volen enriquir el seu itinerari formatiu i millorar la seva ocupabilitat. De les 48.843 sol·licituds que s’han rebut per cursar un cicle formatiu de grau mitjà, únicament 24.659 provenien d’estudiants que el curs passat estaven matriculats a 4t d’ESO. Per tant, pràcticament el 50% d’aquestes sol·licituds van arribar de població de més edat que no provenia de la continuïtat del sistema educatiu i que han aprofitat per formar-se en el context de la crisi econòmica derivada de la pandèmica de la Covid-19.

Hi ha també altres factors que expliquen aquest interès en els ensenyaments , com són la millora continuada de l’oferta i la creació de nous cicles formatius, la qualitat dels ensenyaments, l’increment en els darrers anys de l’FP dual o l’èxit de la inserció al mercat d’aquests estudis.

De fet, la inserció laboral dels graduats en FP és més alta que en altres ensenyaments: al grau superior l’ocupabilitat és del 64% i al grau mitjà, del 43%, segons dades del 2020.

Canvis per al curs 2022/23

De cara al proper curs, el 2022/23, s’introduiran nous canvis en el procés de preinscripció i matrícula de la formació professional. Uns canvis pensats per oferir un servei millor a l’alumnat i les seves famílies.

S’establiran nous criteris d’accés per garantir que tot l’alumnat de 4t d’ESO tingui una plaça en la família professional, de les 24 de grau mitjà disponibles, que l’aspirant hagi escollit.

S’introduiran canvis en el procés de preinscripció i matriculació d’aquests ensenyaments i s’avançarà el procés al mes de març.

Es farà una oferta pactada amb l’Agència de l’FP, el Departament d’Empresa i Treball i els agents socials, per tal que sigui el màxim d’adaptada al mercat laboral i a les necessitats del territori.

Es millorarà l’orientació des del primer curs de l’ESO per tal d’incrementar el coneixement de totes les sortides educatives entre l’alumnat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Govern imposarà braçalets amb GPS per controlar violadors amb permís

barcelona

L’OMS critica les restriccions de viatge i demana suport per a l’Àfrica

nairobi

Mor un motorista després d’accidentar-se en una pista forestal d’Osor, a la Selva

osor

Aboquen més de 200 quilos de sorra a Deltebre en una acció simbòlica per exigir la baixada de sediments a l’Ebre

deltebre
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Ambient ventós

barcelona

Israel, primer país en tancar fronteres per la nova variant òmicron

brussel·les

Renfe incorpora una freqüència del TAV per sentit entre Figueres i Barcelona des de dilluns

girona

Investiguen una agressió sexual al carrer Aribau de Barcelona

barcelona

Es manté l’increment de la pressió als hospitals amb més de 600 malalts Covid

barcelona